preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivan Kozarac" Nijemci

Ljubav nas veže i spaja

Međunarodni dan obitelji s knjižničarkom

Autor: Antonija Filipović, 8. 6. 2021. 12:28

Dana 15. svibnja obilježavamo Međunarodni dan obitelji. Za obitelj i ljubav se govori kako su najvažnije stvari na svijet. Knjižničarka Ana Miškulin je u sklopu eTwinning projekta Ljubav nas veže i spaja zajedno s učenicima Područne škole Podgrađe obilježila ovaj važan dan. Na početku radionice učenici su križaljkom odgonetnuli temu zajedničkog druženja. Zatim je svaki učenik predstavio obitelj iz koje dolazi. Nakon predstavljanja učenici su zaigrali igru Čarobni kotač u kojoj su otkrili zanimljivosti iz života obitelji. Na samom kraju svaki učenik je izradio kućicu sa svojom obitelji.

 [više]

Međunarodni dan obitelji s pedagoginjom

Autor: Antonija Filipović, 24. 5. 2021. 11:20

Svake godine 15. svibnja obilježava se Međunarodni dan obitelji. Ovaj dan prvi put je obilježen 15. svibnja 1994. pod krilaticom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece”, a proglasili su ga Ujedinjeni narodi svojom rezolucijom. Namjera je bila istaknuti važnost obitelji i potaknuti društvo na donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji te pružiti podršku uvažavanju obiteljskog života, tradicije i običaja (izvor: https://www.hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/medunarodni-dan-obitelji/). Budući da je ove godine 15. svibnja bila nedjelja, pedagoginja Antonija Filipović obilježila je ovaj dan s učenicima 1. razreda matične škole 18. svibnja 2021. na satu razrednika u okviru eTwinning projekta „Ljubav nas veže i spaja“. Učenici su slavili obitelj prisjećajući se lijepih trenutaka sa svojim obiteljima i razgovarajući o tome zašto je obitelj važna. Potom su imali zadatak nacrtati portrete svojih obitelji. Zadatak su veselo i zainteresirano prihvatili, što je rezultiralo brojnim lijepim portretima koje možete vidjeti pod „više“. Na kraju, učenici su s pedagoginjom igrali igru „Obiteljski kotač“. Vrtjeli su kotač te su odgovarali na pitanja navodeći zanimljive karakteristike svoje obitelji. Ova zabavna igra odličan je način provođenja slobodnog vremena s obitelji, stoga Vam poveznicu na istu prilažemo i ovdje https://wordwall.net/hr/resource/2063478.

 [više]

Dani medijske pismenosti Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonija Filipović, TONKA ĐURIĆ, 27. 4. 2021. 13:36

Učenici 5. a i 7. a razreda obilježili su Dane medijske pismenosti kroz nekoliko aktivnosti, a kao dio plana eTwinning projekta „Ljubav nas veže i spaja“. Učenici 5. a razreda su na Satu razrednika s razrednicom Tonkom Đurić promišljali o dobrim i lošim stranama YouTubera, ponovili pravila lijepog ponašanja i komuniciranja na internetu i svoje znanje vrednovali rješavajući kviz. Na satu Hrvatskog jezika nakon čitanja teksta Televizijsko dijete Nade Iveljić promišljali su o ovisnosti i procijenili jesu li ovisni o internetu. Učenici 7. a razreda su s pedagoginjom Antonijom Filipović sudjelovali u radionici Influencer = uzor – kakva je tu veza? Kako je navedeno izgledalo, pogledajte pod „više“.

 [više]

Humanitarna akcija za Marijine obroke

Autor: TONKA ĐURIĆ, 27. 4. 2021. 12:05

Marijini obroci su humanitarna organizacija sa sjedištem u Škotskoj koja brine o prehrani 1 838 859 najsiromašnije djece svijeta tijekom školske godine. Kuhinje Marijinih obroka nalaze se u Africi, Aziji, Karipskom otočju, istočnoj Europi i Južnoj Americi, a također vode dom u Rumunjskoj za mlade zaražene HIV-om koji su bili odbačeni u djetinjstvu.

Tijekom korizme učenici u Osnovnoj školi „Ivan Kozarac“, Nijemci te u PŠ Donje Novo Selo sudjelovali su u humanitarnoj akciji za Marijine obroke, a pridružili su im se i članovi njihovih obitelji, razrednici, predmetni učitelji, ravnateljica škole, tajnica, stručni suradnici. Za Marijine obroke prikupljeno je 2 400 kuna što je dovoljno za prehranu 18 učenika tijekom cijele školske godine.

Humanitarnu akciju pokrenuli su vjeroučitelj Vladimir Antolović i učiteljica hrvatskog jezika Tonka Đurić kao dio plana eTwinning projekta „Ljubav nas veže i spaja“ i aktivnosti za veljaču „Volontiram i ja“. Na satima Vjeronauka, Hrvatskog jezika te na satima razrednika učenici su pozvani na odricanje barem jednog slatkiša te da taj novac stave u kasicu za Marijine obroke. Također su pozvani i na izradu kasice. U razrednoj nastavi odazvali su se svi učenici, a u predmetnoj nastavi dogovorene su zajedničke kasice. Nije bilo važno koliko je netko odvojio i stavio u kasicu, bilo je dovoljno odreći se barem jednom samo jednog slatkiša. Pod „više“ možete pogledati kasice koje su učenici izradili te saznati više o aktivnostima vezanim za humanitarnu akciju.

 [više]

Međunarodni dan sreće

Autor: Antonija Filipović, 1. 4. 2021. 07:56

Od 2012. godine 20. ožujka obilježava se kao Međunarodni dan sreće. Knjižničarka Ana Miškulin obilježila je Međunarodni dan sreće zajedno s učenicima 4. razreda u sklopu eTwinning projekta Ljubav nas veže i spaja.

Knjižničarka je donijela kutiju u kojoj se „nalazila sreća“. Učenici su odgovarali na pitanja što je sreća, kakvog je oblika, kakve je boje i koliko je velika. Nakon razgovora o sreći dobili su radni listić na koji su trebali zapisati što bi napravili kada bi na poklon dobili KUTIJU SREĆE. Bilo je tu raznih odgovora poput aviona koji bi razbacivao sreću po cijelom svijetu. Nakon zanimljivih odgovora učenici su crtežima prikazali što bi sadržavala njihova KUTIJA SREĆE. U njihovim kutijama našle su se lopte, novci, slušalice, ali i ono što je ipak najvažnije, obitelj, prijatelji i ljubav.

Obilježavanje Međunarodnog dana sreće završili su osladivši se čokoladom koji je odličan sastojak za sreću!

 [više]

Dan šarenih čarapa

Autor: Antonija Filipović, 25. 3. 2021. 07:49

Svake se godine obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom kako bi se svim ljudima poslala poruka o poštivanju različitosti. Taj dan je još poznat kao Dan šarenih čarapa. U prosjeku jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, kromosomskim poremećajem koji nastaje zbog viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Budući da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao trisomija 21. Tako je i za datum obilježavanja odabran 21. 3. kao simbolično predstavljanje tih triju kopija 21. kromosoma. Svjetski dan sindroma Down prvi put je obilježen u Singapuru 2006. godine, a od tad se obilježava diljem svijeta. Toga se dana oblače i šarene čarape, a time se šalje poruka da je u redu biti različit od drugih.

Tada se različitim aktivnostima uči tolerancija i prihvaćanje, što nerijetko zanemarujemo u našim odnosima s drugim ljudima, te se mlade ljude, učenike, potiče na život bez mržnje, predrasuda i osuđivanja. Pedagoginja Antonija Filipović je s učenicima 6. b razreda dana 23. ožujka 2021. provela radionicu na temu „Dan šarenih čarapa (tolerancija i prihvaćanje drugih)“ u okviru eTwinning projekta „Ljubav nas veže i spaja“. Učenici su učili o toleranciji, razgovarali o načinu na koji se trebamo odnositi jedni prema drugima, bez obzira na različitosti, pisali o vlastitim iskustvima koja se odnose na predrasude s kojima su se susretali te su izradili svoj par šarenih čarapa pomoću kojih su napravili veseli plakat.

 [više]

Valentinovska prijateljska akcija

Autor: Antonija Filipović, 18. 2. 2021. 07:51

Ovih dana Valentinovo se obilježavalo s učenicima cijele škole na različite načine, od izrade likovnih radova, izrade čestitki, međusobnog darivanja, ukrašavanja panoa u školi i sl. Pedagoginja Antonija Filipović je s učenicima 4. razreda matične škole u okviru eTwinning projekta „Ljubav nas veže i spaja“ organizirala mini projekt pod nazivom „Valentinovska prijateljska akcija“. Učenici su imali zadatak izraditi „valentinovskog ljubimca“, napisati lijepu pokraj ljubimca te svoj rad pokloniti dragom prijatelju ili prijateljici i obradovati ih povodom Valentinova. Učenici su veselo i zainteresirano pristupili izradi projektnog zadatka te se u učionici ubrzo stvorilo pravo malo životinjsko carstvo šarenih boja i brižnih poruka. Vesele psiće, mačke, majmune, pande, stonoge, bubamare i druge ljubimce pogledajte pod „više“.

 [više]

Global school play day

Autor: Antonija Filipović, 8. 2. 2021. 10:41

U sklopu eTwinning projekta „Ljubav nas veže i spaja“, u koji su uključene učiteljica hrvatskog jezika Tonka Đurić te stručne suradnice Antonija Filipović i Sanja Marczi, održavaju se razne aktivnosti za učenike, između ostalog obilježavanje međunarodnog dana igranja društvenih igara pod nazivom Global School Play Day. Ovaj dan se u našoj školi obilježava već drugu godinu za redom, a ove godine se obilježio 3. veljače 2021. U projektu je sudjelovalo nekoliko razrednih odjela i to u organizaciji razrednika i razrednica Tonke Đurić, Silvije Landeke, Nine Rukavine i Vladimira Antolovića te stručnih suradnica Sanje Marczi i Antonije Filipović. Jedino pravilo ovoga događaja jest: Nije dozvoljeno korištenje ekrana!

Mnogi stručnjaci naglašavaju korist društvenih igara u životu djeteta u vidu poboljšavanja komunikacijskih, socijalnih vještina, učenja, rješavanja problema, čitanja, kognitivnih sposobnosti, ali i razumijevanja važnosti timskog rada, suradnje, zdravog natjecateljskog duha, samostalnosti i kritičkog razmišljanja.

Kako je obilježavanje ovog veselog dana izgledalo, pogledajte podviše“.

 [više]

Pisanje poticajnih poruka za djecu s područja zahvaćenih potresom

Autor: Antonija Filipović, 8. 2. 2021. 09:47

Učenici predmetne nastave su uz pomoć pedagoginje Antonije Filipović tijekom siječnja u okviru eTwinning projekta „Ljubav nas veže i spaja“ pisali poticajne poruke u znak solidarnosti sa žrtvama potresa na području Banovine. Pokazali su suosjećanje te su poslali poruku da je u redu osjećati strah, plakati, vikati, osjećati tugu, razočaranost i bespomoćnost. Zaželjeli su poruke nade, sreće, ljubavi, radosti, sigurnosti, prijateljstva i podrške.

Učenici su imali izbora napisati poruku na vlastiti način. Određeni su napisali poruku riječima, određeni su uz poruku dodali crteže, a pojedini učenici su poruke izradili koristeći aplikaciju Canva.

Pod „višepogledajte empatične, ohrabrujuće i emotivne poruke naših učenika.

 [više]

 Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

STRUČNA SLUŽBA

Poštovani roditelji i učenici,

od sada se stručnim suradnicama pedagoginji,

edukacijskoj rehabilitatorici i

knjižničarki možete obratiti na

elektroničku adresu

ivan.kozarac.nijemci

@gmail.com    

putem kojem im možete slati svoje upite, prijedloge i mišljenja.

Monografija

Sandučić povjerenja

SANDUČIĆ POVJERENJA

Mjesto na kojem možeš podijeliti svoje misli, osjećaje i želje.

Podijeli ih s nama u obliku pisma (kod ureda pedagoginje)
ili putem elektroničke pošte (na adresu: ivan.kozarac.nijemci
@gmail.com
),
pri čemu se ne moraš bojati jer ćeš ostati anoniman o čemu će se pobrinuti
pedagoška služba škole.

Korisni linkovi

 

 

MZOS

AZOO

 

Časopisi

 
- enciklopedijski časopis za mlade

 Meridijani - časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja

 - matematički časopis

 
- časopis o primjeni informacijskoh tehnologija u obrazovanju
 - religijski časopis za djecu i mlade

 - tween & teen web magazin

 - web časopis za mlade 

CMS za škole logo
Osnovna škola "Ivan Kozarac" Nijemci / Zrinska 8, HR-32245 Nijemci / www.os-ikozarac-nijemci.skole.hr / ured@os-ikozarac-nijemci.skole.hr
preskoči na navigaciju