preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Ivan Kozarac" Nijemci

Prehrana i zdravlje

Utjecaj nezdrave prehrane i tjelesne neaktivnosti na naš život i zdravlje Vijest ima dokument u privitku

Autor: Antonija Filipović, 27. 9. 2019. 13:20

Uskoro nam se bliži 16. listopad 2019., odnosno Svjetski dan hrane te 14. studeni 2019. kada se u svijetu obilježava Svjetski dan šećerne bolesti – World Diabetes Day (WDD), najveća kampanja podizanja svijesti o šećernoj bolesti. Tijekom posljednja dva desetljeća u cijelom je svijetu znatno porastao broj oboljelih od dijabetesa. Kao presudne čimbenike u nastanku ove kronične bolesti možemo navesti nasljednu sklonost, autoimune procese, virusne infekcije, toksično popratno djelovanje pojedinih lijekova i djelovanje nekih kemijskih spojeva. Prvi čimbenik koji se navodi kao uzrok nastanka "inzulin-neovisnog dijabetesa" je neadekvatna prehrana često povezana s prekomjernom tjelesnom težinom (preko 80% dijabetičara koji boluju od ovog tipa dijabetesa je pretilo). Uza sve prethodno nabrojene čimbenike stres se smatra jednim od rizičnih faktora za razvoj bolesti, a u prevenciji kojega nam pomaže fizička aktivnost. Njom sprječavamo razorno djelovanje koje oslobođena glukoza tijekom perioda stresa može prouzročiti u našem organizmu. Stoga se fizička aktivnost uvijek preporučuje kao jedan od osnovnih "pomagača" kad se želimo osloboditi bilo kakvih psihičkih pritisaka. Nakon brze šetnje, plivanja, igre ili ostalih aktivnosti redovito se osjećamo opuštenije.

U nastavku Vam donosimo prezentacije pomoću kojih se možete informirati o pozitivnim utjecajima zdrave prehrane i tjelesne aktivnosti.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Red button

Djeca velik dio vremena provode na društvenim mrežama na kojima nema sigurne zaštite od zlostavljača. Facebook i brojne druge mrežne stranice tvrde kako zabranjuju pristup djeci mlađoj od 13 godina, no djeca vrlo lako otvaraju profile i imaju nekoliko stotina prijatelja. Društvene mreže ne sprječavaju nezakonite radnje i ne kontroliraju virtualno okruženje u kojem su djeca.

Ministarstvo unutarnjih poslova je razvilo aplikaciju Red Button koja je namijenjena svima, ali je posebno prilagođena djeci i omogućuje prijavljivanje sadržaja na internetu za koji se sumnja da je nezakonit i odnosi se na različite oblike iskorištavanja ili zlostavljanja djece.

Pročitajte na njihovoj stranici prava svakog djeteta i kako prijaviti zlostavljača.

https://redbutton.mup.hr/

Tonka Đurić, učiteljica hrvatskog jezika


Prekini lanac – zaustavimo elektroničko nasilje

Priručnik programa prevencije elektroničkog zlostavljanja

UNICEF Ured za Hrvatsku

Na susretu pri osnivanju UNICEF-ove Mreže škola bez nasilja, ujesen 2007.godine, sudionici su, kao jednu od ključnih tema kojom se unutar Mreže vrijedi pozabaviti, istaknuli sve više zlostavljanja putem Interneta i mobitela. UNICEF i stručni tim programa Za sigurno i poticajno okruženje u školama odlučili su izraditi dodatak za prevenciju e-nasilja. Osmišljena je i provedena kampanja Prekini lanac! te je izrađen program za provedbu u školama kao odgovor na sve prisutniju pojavu nasilja i zlostavljanja putem elektroničkih medija.

Javna kampanja Prekini lanac! pokrenuta je zajedno s Hrabrim telefonom u rujnu 2008.godine. Kampanju je podržao UNICEF-ov ambasador dobre volje Slaven Bilić, pozivajući na fair play. Pokrenuta je i web stranica www.prekinilanac.org na kojoj su objavljeni svi materijali korišteni u kampanji, kao i letci i upute učenicima, roditeljima i učiteljima (koje su izradile Ivana Ćosić i Jasenka Pregrad).


Facebook

Saznajte o opasnostima kojima se izlažete prilikom postavljanja osobnih podataka i sadržaja na najpopularniju društvenu mrežu te kako podesiti svoj  profil na Fejsu tako da čuva privatnost.


Nacionalni portal za učenje na daljinu Nikola Tesla

Na Portalu „Nikola Tesla“ smješteni su digitalni obrazovni sadržaji iz biologije, fizike, kemije matematike i engleskog jezika za srednje škole, e.Tečajevi za primjenu u nastavi, online tečajevi o primjeni i upotrebi Interneta i alatima za izradu sadržaja za Internet te ECDL e-tečajevi.

Svi sadržaji na Portalu „Nikola Tesla“ namijenjeni su učenicima i nastavnicima, a mogu im pomoći u izvođenju nastave pomoću multimedijskih interaktivnih materijala za učenje te upotpunjavanju znanja iz raznih područja.

Pristup Portalu „Nikola Tesla“ omogućen je svim učenicima, studentima, nastavnicima i ostalom znanstveno-nastavnom osoblju uz upotrebu elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHR, kojeg svaki korisnik dobiva na svojoj ustanovi.

Priloženi dokumenti:
Prirucnik Nikola Tesla.pdf


Školska godina 2017./2018.

U priloženim dokumentima možete vidjeti  raspored sati, rasporede dodatne i dopunske nastave te izvannastavnih aktivnosti. Ovdje se također nalazi okvirni vremenik pisanih provjera znanja za 1. polugodište te popis udžbenika za tekuću školsku godinu.


Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

STRUČNA SLUŽBA

Poštovani roditelji i učenici,

od sada se stručnim suradnicama pedagoginji,

edukacijskoj rehabilitatorici i

knjižničarki možete obratiti na

elektroničku adresu

ivan.kozarac.nijemci

@gmail.com    

putem kojem im možete slati svoje upite, prijedloge i mišljenja.

Monografija

Sandučić povjerenja

SANDUČIĆ POVJERENJA

Mjesto na kojem možeš podijeliti svoje misli, osjećaje i želje.

Podijeli ih s nama u obliku pisma (kod ureda pedagoginje)
ili putem elektroničke pošte (na adresu: ivan.kozarac.nijemci
@gmail.com
),
pri čemu se ne moraš bojati jer ćeš ostati anoniman o čemu će se pobrinuti
pedagoška služba škole.

Korisni linkovi

 

 

MZOS

AZOO

 

Časopisi

 
- enciklopedijski časopis za mlade

 Meridijani - časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja

 - matematički časopis

 
- časopis o primjeni informacijskoh tehnologija u obrazovanju
 - religijski časopis za djecu i mlade

 - tween & teen web magazin

 - web časopis za mlade 

CMS za škole logo
Osnovna škola "Ivan Kozarac" Nijemci / Zrinska 8, HR-32245 Nijemci / www.os-ikozarac-nijemci.skole.hr / ured@os-ikozarac-nijemci.skole.hr
preskoči na navigaciju